Tạp chí

Hợp chất flavonoid glycosid có tác dụng ức chế alpha-amylase phân lập từ lá đinh lăng (Tạp chí Dược liệu, tập 17, số 6/2012)

Hợp chất flavonoid glycosid có tác dụng ức chế alpha-amylase phân lập từ lá đinh lăng (Tạp chí Dược liệu, tập 17, số 6/2012)

Summary

Flavonoid Glycosides as Inhibitors of a-Amylase Isolated from the Leaves of Polyscias fruticosa

A phytochemical fractionation of the methanol extract of the leaves of Polyscias fruticosa (L.) Harms. led to the isolation of three flavonoid glycosides. By means of the spectroscopic methods including ESI-MS and 1D-NMR, the isolated compounds were determined to be quercitrin (1), afzelin (2) and kaempferol-3-O-rutinoside (3). Compounds 1 and 3 showed stronga-amylase inhibitory activity with the IC50 values of 4.61 and 59.4 mg/ml, respectively.

KeywordsPolyscias fruticosaAraliaceae, flavonoid glycoside, a-amylase inhibitor.

(Nguồn tin: )