Tạp chí

Khảo sát thực vật học và sơ bộ thành phấn hóa học lá chùm ngây (Tạp chí Dược liệu, tập 17, số 5 năm 2012)

Khảo sát thực vật học và sơ bộ thành phấn hóa học lá chùm ngây (Tạp chí Dược liệu, tập 17, số 5 năm 2012)

Summary

Botanical Study and Preliminary Determination of the Phytochemical Components

from Moringa oleifera Leaves

Moringa oleifera Lam. is the most widely cultivated species of the monogeneric family and  has been used as food and medicine elsewhere in the world. Today  it  has  become  naturalized  in  many locations  in  the  tropics (Thailand, Singapore, Sri Lanka, India, Malaysia and the Philippines[7]…, but it is not widely studied  in Vietnam. The objective of the study was to investigate botanical characteristics and to determine preliminarily the phytochemical components of Moringa oleifera to learn more about its medicinal value. The results showed that the morphological characteristics and microscopic structures of stems, roots, leaves ofMoringa oleifera were described. Moisture content of dried leaves was about 6.0-8.0%, total ash is 4.0-5.0%, acid-insoluble ash was 0.1-0.2%. Moringa oleifera leaves contained oil, triterpen, coumarin, flavonoid,saponin, and tanin; total flavonoid content in Moringa leaves was 3.63 ± 0.2 (w/w).

Keywords: Moringa oleifera Lam., botanical characteristics, phytochemical components.

(Nguồn tin: )