Tạp chí

Nghiên cứu đặc điểm thực vật và thành phần tinh dầu từ quả cây mắc khén (Tạp chí Dược liệu, tập 18, số 3/2013)

Nghiên cứu đặc điểm thực vật và thành phần tinh dầu từ quả cây mắc khén (Tạp chí Dược liệu, tập 18, số 3/2013)

Study on Phytomorphology and Composition of Essential Oil from the Fruits of

Zanthoxylum rhetsa (Roxb) DC., Rutaceae

The plant voucher specimen collected in Northern Vietnam and Laos, vernacularly known as “Mac khen” was identified scientific name Zanthoxylum rhetsa (Roxb) DC., Rutaceae. Hydrodistilled fruit  essential oils were analysed by GCMS  method. Among more than 20 essential oil compositions, the major ones were determined as bornylene (19.24 %), β –phellandrene (20.50%), L- phellandrene (31.06%).

Keywords: Zanthoxylum rhetsaPhytomorphology, Esential oil, Rutaceae.

(Nguồn tin: )