Tạp chí

Nghiên cứu ảnh hưởng của phương pháp chế biến cổ truyền đến thành phần hoá học và tác dụng sinh học của vị thuốc Cốt toái bổ

Nghiên cứu ảnh hưởng của phương pháp chế biến cổ truyền đến thành phần hoá học và tác dụng sinh học của vị thuốc Cốt toái bổ

Summary

Study of Effects of Traditional Processing Methods on Chemical Composition and Biological Activity of Drynaria bonii Rhizome

Cot toai bo (Drynaria bonii Christ.) is a traditional medicinal drug used for treating backpain, arthrosis and other joint disorders. Chemical analysis showed that Cot toai bo contains flavonoids, steroid saponins, tanins, sterols. Total flavonoid content is 0,60% and total saponin content is 3,71%. After processing by traditional method, total content  of flavonoids, saponins were reduced. But in rawmaterial proressed with rice alcohol (35%), the chemical constituents were reduced very little: flavonoids (15%), saponins (1,08%).

Pharmacological experiments on mice showed that Cot toai bo extracts have analgesic and anti-inflammatory effects.

(Nguồn tin: )