Tạp chí

PHÂN LẬP VÀ XÁC ĐỊNH CẤU TRÚC FLAVONOLIGNAN VÀ FLAVONOID TỪ QUẢ CÂY CÚC GAI DI THỰC (SILYBUM MARIANUM (L.) GAERTN.)

PHÂN LẬP VÀ XÁC ĐỊNH CẤU TRÚC FLAVONOLIGNAN VÀ FLAVONOID TỪ QUẢ CÂY CÚC GAI DI THỰC (SILYBUM MARIANUM (L.) GAERTN.)

Isolation and structure determination of a flavonolignan and two flavonoids from introduced Silybum marianum (L.) Gaertn. fruit

By various chromatography methods, one flavonolignan and two flavonoids were isolated from the  methanol extract of the fruits of Silybum marianum (L.) Gaertn. having been introduced  in Vietnam.  Their structures were determined to be 2,3-dehydrosilychristin (1), quercetin (2) and quercitrin (3) by using combination of IR, ESI and NMR techniques including 1D- and 2D-NMR. These compounds were first isolated from  Silybum marianum (L.) Gaertn. cultivated in Vietnam.

Keywords: Silybum marianum (L.) Gaertn.;  2,3-dehydrosilychristin; quercetin;  quercitrin.

(Nguồn tin: )